Skip to content

Veelgestelde Vragen over Verpanden

Velen vragen zich af wat er precies gebeurt met goederen wanneer je deze eenmaal verpand hebt. Je kunt er te allen tijde op rekenen dat men daar bij een pandhuis zeer discreet en zorgvuldig mee omgaat. Niet alleen liggen je spullen niet in het zicht van anderen, ze worden ook nog eens op een veilige plek opgeslagen. De kluizen die hiervoor worden gebruikt, zijn goed beveiligd. Soms houdt men deze in de winkelruimte zelf, andere keren kiest een pandhuis voor een opslagruimte elders.

Wanneer je waardevolle goederen in onderpand geeft, kun je deze doorgaans niet gebruiken zolang de lening loopt. Wanneer je aan het eind van de looptijd ervan het bedrag plus de rente afbetaalt, krijg je ze weer ter beschikking. Eerder mag ook, maar dan betaal je wel de volledige rente. In sommige gevallen is het mogelijk om toch gebruik te blijven maken van je onderpand. Vaak is dit het geval bij auto’s, zoals al eerder even genoemd. Een ideale oplossing wanneer je je auto niet kunt missen.

Steeds meer mensen raken bekend met het bestaan en de werkwijze van pandhuizen, ook wel pandjeshuizen genoemd. Bij deze kredietinstellingen is het mogelijk om een lening af te sluiten tegen het onderpand van waardevolle goederen. Dit kunnen de meest uiteenlopende goederen zijn. Ben je als klant tevreden met de hoogte van de lening die het pandhuis je wil geven? Dan kun je direct over contant geld beschikken. Sommige pandhuizen richten zich uitsluitend op een bepaalde categorie goederen, terwijl andere pandhuizen veel verschillende spullen in onderpand nemen.

Een pandhuis, ook wel bekend als pandjeshuis of lommerd, is een kredietinstelling waar je tegen het onderpand van waardevolle goederen een lening kunt afsluiten. Hierbij gaat het in de meeste gevallen, maar niet uitsluitend, om sieraden. Een toenemend aantal klanten maakt gebruik van deze mogelijkheid. Een pandhuis biedt diverse voordelen. Zo is lenen voor iedereen en op elk gewenst moment mogelijk en maak je geen schuld zoals met een lening bij een traditionele kredietverstrekker als een bank. De hoogte van de lening varieert. Doorgaans bedraagt deze enkele honderden euro’s.

In het verleden werden tal van goederen bij pandhuizen aangeboden: televisietoestellen en andere elektronica, maar ook zelfs rijwielen. Vandaag de dag zijn pandhuishouders wel iets selectiever. Dit heeft te maken met het feit dat zaken als elektronica al gauw verouderen en dus in waarde verminderen. Er worden namelijk aan de lopende band nieuwe modellen ontworpen. Wanneer een pandhuis anno nu elektronica accepteert, gaat het meestal uitsluitend om nieuwe producten. Bij de meeste pandhuizen kun je uitsluitend terecht met goud, zilver, edelstenen en sieraden.

Het verpanden van waardevolle goederen is makkelijker dan geld lenen bij bank of een andere traditionele geldverstrekker. Je financiële situatie wordt namelijk niet gecheckt. Heb je ooit al ergens geleend en is het je in die periode niet gelukt om je betalingsverplichting na te komen? Dan beschik je over een negatieve registratie bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Wil je een voorwerp verpanden, dan wordt er door een pandhuishouder geen BKR toets uitgevoerd. Ook met hoge rentes zul je niet te maken krijgen.

In 2014 ging de Nieuwe Pandhuiswet van kracht. Daarin staat onder andere beschreven dat pandhuishouders niet meer dan 4,5% rente voor pandbeleningen mogen heffen. Dit om kwetsbare klanten tegen hoge rentes te beschermen. De meeste pandhuishouders zullen ook geen lagere rente heffen dan dit wettelijk vastgelegde maximum; ze maken namelijk al meer kosten dan op het eerste gezicht wordt vermoed. Zeker gezien het feit dat de meeste beleenbedragen niet hoger liggen dan enkele honderden euro’s, is de rente van 4,5% nodig om tegen de kosten op te wegen.

In de geldende Pandhuiswet staat niet alleen een maximale rentehoogte vermeld, maar ook een minimale lengte van de leentermijn. Deze bedraagt twee maanden. Indien je dit als klant wenst, kun je de lening eerder terugbetalen. Betaal je na bijvoorbeeld zes weken, dan betaal je echter wel de volledige rente voor twee maanden. Lukt het niet om de lening terug te betalen, dan bestaan er wellicht verlengingsmogelijkheden. Ook over een verlenging betaal je rente, maar wederom nooit meer dan 4,5%.