Wat doet een Pandhuis?

Direct geld zonder BKR

Een pandhuis, ook wel bekend als pandjeshuis of lommerd, is een kredietinstelling waar je tegen het onderpand van waardevolle goederen een lening kunt afsluiten. Hierbij gaat het in de meeste gevallen, maar niet uitsluitend, om sieraden. Een toenemend aantal klanten maakt gebruik van deze mogelijkheid. Een pandhuis biedt diverse voordelen. Zo is lenen voor iedereen en op elk gewenst moment mogelijk en maak je geen schuld zoals met een lening bij een traditionele kredietverstrekker als een bank. De hoogte van de lening varieert. Doorgaans bedraagt deze enkele honderden euro’s.

Het verkopen of verpanden van waardevolle goederen

Een pandhuis geeft je twee mogelijkheden: het direct verkopen van je goederen of het verpanden ervan. In beide gevallen zal een taxatie plaatsvinden. Wanneer je voor verkoop kiest, krijg je een aanzienlijk lagere prijs. Het pandhuis weet namelijk niet of en wanneer het de goederen kan verkopen. Bij het verpanden blijf je de eigenaar van de goederen en behoud je het recht om deze -inclusief rente- terug te kopen. Bij het verpanden ontvang je een lommerdbriefje, waarop onder andere de voorwaarden en het bedrag zijn vermeld.

De taxatie

Bij een verpanding speelt de taxatie een niet te verwaarlozen rol van belang. De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen, wordt door de dagwaarde bepaald. Zaken als gouden sieraden en munten hebben over het algemeen een hoge waarde, terwijl de waarde voor zilveren objecten lager ligt. Soms dragen ook andere zaken, bijvoorbeeld de exclusiviteit van een voorwerp, bij aan de waarde ervan. Pandhuisexploitanten, ook wel pandbazen genoemd, zijn opgeleid in het taxeren van uiteenlopende voorwerpen en volgen regelmatig bijscholing om deze vaardigheid bij te schaven.

Het herbelenen van waardevolle goederen

Doorgaans wordt er een periode van twee maanden aangehouden, waarna de klant het voorwerp terug kan kopen. Is dit op dat moment niet mogelijk? Dan kan de klant kiezen voor het herbelenen van de goederen, oftewel het verlengen van de beleentermijn. Het kan zijn dat het pandhuis dan wel de rente over de eerste termijn wil ontvangen. In feite wordt er dus een nieuwe overeenkomst afgesloten op het reeds beleende onderpand. Wordt er door de klant niet op de afgesproken datum betaald? Dan mag het pandhuis de goederen verkopen.  

Welke goederen accepteert een pandhuis?

In het verleden werden tal van goederen bij pandhuizen aangeboden: televisietoestellen en andere elektronica, maar ook zelfs rijwielen. Vandaag de dag zijn pandhuishouders wel iets selectiever. Dit heeft te maken met het feit dat zaken als elektronica al gauw verouderen en dus in waarde verminderen. Er worden namelijk aan de lopende band nieuwe modellen ontworpen. Wanneer een pandhuis anno nu elektronica accepteert, gaat het meestal uitsluitend om nieuwe producten. Bij de meeste pandhuizen kun je uitsluitend terecht met auto’s, campers, vastgoed, goud, zilver, edelstenen en sieraden.

Een negatieve BKR notering speelt geen rol

Wanneer je een lening afsluit, wordt dit in Nederland bij het BKR vastgelegd. Kom je je betalingsverplichting gedurende een langere periode niet na, dan wordt dit een negatieve registratie. Dit betekent meestal dat je geen nieuwe leningen kunt afsluiten. Heb je gedurende korte tijd toch wat extra cash nodig? Dan kun je bij een pandhuis toch aan het benodigde bedrag komen. Een negatieve BKR notering speelt voor een pandhuisexploitant geen rol.

Regelgeving omtrent pandhuizen

Wil je een of meer goederen bij een pandhuis als onderpand aanbieden, dan dien je daarvoor achttien jaar of ouder te zijn. Ook dien je een legitimatiebewijs te overleggen. Dit is om te voorkomen dat men gestolen goederen aanbiedt. In de Nederlandse wet is een maximaal rentepercentage afgesproken, deze bedraagt nu 4,5% per maand. Zo worden kwetsbare klanten beschermd tegen hoge rentes die in het verleden wel in rekening werden gebracht. Behalve de rente hoef je geen andere kosten voor zaken als taxatie, opslag of administratie te voldoen.

De overeenkomst

Bij een verpanding krijg je een overeenkomst. Hierin zijn de voorwaarden van de lening vermeld. In deze overeenkomst dienst diverse informatie te zijn vermeld: de gegevens van de klant en de pandlener, de beleende zaken, het bedrag, de termijn, de rente, de totaalkosten van de lening en de rente samen, de afspraak dat u uw spullen terugkrijgt wanneer u het geleende bedrag en de rente voldoet, wat er gebeurt wanneer u later wilt betalen en eventuele andere voorwaarden. Als klant ontvang je van deze overeenkomst een kopie.