Verpanden is populair

Pandhuis overzicht

Verpanden is het in onderpand geven van een waardevol goed om zo een geldlening te krijgen. Je kunt deze na een afgesproken periode terugbetalen om je spullen terug te krijgen. Het verpanden gebeurt bij een pandhuis, ook wel pandjeshuis of lommerd genoemd. Veel mensen bieden sieraden aan, maar dit hoeft lang niet altijd het geval te zijn. Dankzij het verpanden is lenen voor iedereen en op elk gewenst moment mogelijk. Je hebt direct contant geld in je handen en bouwt geen schulden op. Behalve hierom is verpanden om nog meer redenen alsmaar populairder geworden.

Televisie heeft het publiek met verpanden laten kennismaken

Pandhuizen bieden hun diensten al eeuwen aan, lang voordat er banken of andere kredietverstrekkers bestonden. Wist je zelfs dat het verpanden van goederen in de Verenigde Staten tot in de jaren vijftig het grootste aandeel van het consumentenkrediet uitmaakte? Vaak zitten er ook interessante verhalen achter, want niet zelden zijn het onverwachte omstandigheden of tegenslagen die leiden tot deze noodzaak. Programma’s als Pawn Stars, dat over een kleurrijk pandhuis in Los Angeles gaat, brengen dit mooi in beeld en hebben een grote doelgroep laten kennismaken met de wereld van het verpanden.

Het taboe doorbroken

Pandhuizen door het hele land geven aan dat ze het drukker dan ooit hebben. Dagelijks bezoeken mensen uit alle lagen van de bevolking pandhuizen om daar hun waardevolle goederen aan te bieden. Sommigen hebben kleine bedragen nodig om aan het eind van het jaar de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen, anderen hebben weer behoefte aan grotere bedragen. Het taboe op verpanden is dankzij het hierboven genoemde televisieprogramma aanzienlijk verminderd. Ook verschillende programma’s op de Nederlandse televisie hebben daaraan bijgedragen.

Uitleg is niet nodig

Wanneer je een pandhuis binnenstapt, hoef je niet te vrezen dat je een uitleg hoeft te geven. Men heeft de meest uiteenlopende motieven, soms zelfs zeer schrijnend, maar medewerkers van pandhuizen zijn discreet en vragen je niet om tekst en uitleg. Het feit dat een opgaaf van reden niet nodig is, maakt dat de drempel voor nog meer mensen lager wordt. De een biedt zijn goederen aan om zijn kinderen eten te kunnen geven, terwijl iemand anders dit wellicht doet om zijn vakantie te kunnen betalen.

Een eenvoudige manier om direct over geld te kunnen beschikken

Verpanden is een eenvoudige manier om direct contant geld te kunnen verkrijgen. Je hoeft geen BKR-toetsing te ondergaan. Het enige wat men controleert, is je identiteitsbewijs. Zo trachten pandhuizen te voorkomen dat er gestolen goederen bij ze worden aangeboden. De minimale leeftijd om iets te kunnen verpanden is achttien jaar. De rente bedraagt maximaal 4,5%, waardoor je als partij die goederen verpandt, financieel ook nog eens wordt beschermd.

Direct over je spullen beschikken indien gewenst

De laatste reden voor de alsmaar stijgende populariteit is het feit dat je weer over je spullen kunt beschikken wanneer je dat wenst. Heb je het leenbedrag plus rente ter beschikking, dan kun je direct naar het pandhuis stappen. Doorgaans duurt een verpandingsperiode twee maanden -dit kan overigens worden verlengd-, maar wanneer je het geld eerder bij elkaar hebt, kun je je goederen eerder ophalen. Dit is vooral prettig wanneer het zaken met emotionele waarde betreft.