Skip to content

Wat kun je allemaal verpanden?

Steeds meer mensen raken bekend met het bestaan en de werkwijze van pandhuizen, ook wel pandjeshuizen genoemd. Bij deze kredietinstellingen is het mogelijk om een lening af te sluiten tegen het onderpand van waardevolle goederen. Dit kunnen de meest uiteenlopende goederen zijn. Ben je als klant tevreden met de hoogte van de lening die het pandhuis je wil geven? Dan kun je direct over contant geld beschikken. Sommige pandhuizen richten zich uitsluitend op een bepaalde categorie goederen, terwijl andere pandhuizen veel verschillende spullen in onderpand nemen.

De meest uiteenlopende spullen vanwege de meest uiteenlopende redenen

Mensen gaan om de meest uiteenlopende redenen tot het verpanden van hun bezittingen over. Sommigen doen dit omdat ze anders de touwtjes niet aan elkaar kunnen knopen, anderen maken weer gebruik van deze diensten om zich luxe-uitgaven te kunnen veroorloven, bijvoorbeeld een verre vakantie. Tot slot zijn er ook personen die hun waardevolle spullen verpanden om er zo zeker van te zijn dat deze veilig worden bewaard. Zoveel mensen, zoveel spullen. In een pandhuis kun je dan ook allerlei verschillende goederen tegenkomen.

Goud en sieraden

Bij elk pandhuis kun je wel terecht om goud en sieraden aan te bieden. Bij verreweg de meeste pandhuizen zijn dan ook experts aanwezig die het goud of de juwelen op de juiste waarde weten te schatten. Alle soorten juwelen, van ringen en kettingen tot brioches en horloges, worden geaccepteerd. Behalve het inzicht van de expert spelen ook de actuele koerslijsten een bepalende rol in de prijs. Er wordt altijd gekeken naar wat de dagwaarde van edelmetaal of een edelsteen is. Behalve goud kan natuurlijk ook zilver ter onderpand worden aangeboden. Echter liggen de prijzen hiervoor aanzienlijk lager.

Het verpanden van voer- en vaartuigen

Bij diverse pandhuizen kun je eveneens terecht voor goederen van aanzienlijk grotere omvang, zoals een auto. Wist je dat sommige pandjeshuizen het zelfs mogelijk maken om je auto als onderpand te laten dienen, maar er wel gebruik van te kunnen blijven maken? Behalve aan een auto kun je ook aan andere vaar- of voertuigen zoals een aanhanger, camper, caravan, e-bike, scooter, oldtimer, waterscooter, zeiljacht, jetski of meer denken. Het voordeel van een vaar- of voertuig in onderpand is dat je hiervoor een behoorlijk groter bedrag kunt lenen.

Het verpanden van vastgoed

Ook het verpanden van vastgoed is mogelijk. Heb je een hypotheekvrije woning, maar is verkopen geen optie? Wanneer je dringend geld nodig hebt, biedt verpanden een oplossing. Er zijn verschillende constructies mogelijk. Zo kun je onder andere kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek die gedurende een korte periode zal lopen. Je kunt dan gewoon in je woning blijven wonen. Sommige pandhuizen maken het mogelijk om ook niet geheel afgeloste woningen te verpanden. Er worden dan wel extra voorwaarden gesteld. Vastgoed verpanden doe je wanneer je snel een flinke som geld nodig hebt.